Novinky

Generačná výmena očami slovenských rodinných firiem

Štvrtá publikácia zo série zameranej na generačnú výmenu a nástupníctvo - tentokrát skúsenostiach z prvej ruky v slovenských rodinných podnikoch prezentované ich hlavnými aktérmi.

Rodinné podniky sú významným pilierom slovenskej aj európskej ekonomiky a podľa odhadov tvoria 65 – 80 % všetkých firiem a takmer polovicu pracovných miest. V EÚ každoročne prechádza medzigeneračným transferom približne 450 000 rodinných podnikov, čo ovplyvňuje životy dvoch miliónov ich zamestnancov. 

Práve odovzdanie rodinnej firmy je však často náročnejšie ako jej vybudovanie. Pre zakladateľov ide o najdôležitejšiu a najväčšiu obchodnú transakciu v ich živote; pre nástupníkov zasa o výzvu, aby zvládli rozvíjať firmu aspoň tak dobre ako ich rodičia. 

Úspech generačnej výmeny má vplyv nielen na firmu a rodinu, ale aj na lokálnu ekonomiku a zamestnanosť v regióne, kde firma pôsobí. Preto sa v Združení podnikateľov Slovenska dlhodobo venujeme aktivitám, ktoré rodinným firmám pomáhajú tento proces zvládnuť a poskytujú priestor na výmenu skúseností.

Publikácia je už štvrtou zo série zameranej na generačnú výmenu a nástupníctvo. Kým prvé tri boli plné osvedčených postupov zo zahraničia a praktických rád od popredných expertov, niet nad zažitú skúsenosť z prvej ruky – pestré skúsenosti z podnikania a prebiehajúceho procesu generačnej výmeny v slovenských rodinných podnikoch prezentované ich hlavnými aktérmi, odovzdávajúcou aj nastupujúcou generáciou. Rodinné väzby totiž pridávajú na komplexnosti rozhodnutí, pretože ich rodinní príslušníci nerobia iba ako manažéri, ale aj ako rodičia či potomkovia.

Každá rodinná firma má svoj jedinečný príbeh, ktorý je zároveň príbehom rodiny, jej hodnôt a odhodlania. V publikácii nájdete 14 príbehov plných inšpirácie, cenných lekcií, ako aj podnetov na zamyslenie. Skrýva sa za nimi odkaz zanietených zakladateľov a ambicióznych nástupcov, ktorí spoločne formujú budúcnosť slovenského biznisu.

Publikácia na stiahnutie.

Páčil sa Vám článok?
ZPS na sociálnych sieťach