Novinky

INFOGRAFIKA: Rodinné podnikanie na Slovensku rok po zavedení zákonnej definície

Kľúčové problémy rodinných firiem je potrebné riešiť bez byrokracie, registrácie a zásahov do slobody podnikania, ktoré im predpisujú, ako použiť časť zisku.

Minuloročnú novelu, ktorá definovala rodinné podniky v zákone o sociálnej ekonomike, zaviedla evidenciu a registráciu rodinných firiem a množstvo zbytočnej byrokracie, možno označiť ako najzbytočnejší zákon roka. Nové "možnosti" totiž za prvý rok nevyužila žiadna rodinná firma.

Rodinné podniky totiž od vlády a zákonodarcov očakávajú niečo iné, ako priniesla vlaňajšia novela. Nepotrebujú novú byrokraciu, či to, aby im štát určoval, ako majú použiť časť zisku, ani výnimky a úľavy. Naopak, potrebujú, aby im štát pri generačnej výmene, tak ako pri akejkoľvek inej časti podnikania, nezavadzal a nevytváral prekážky, ktoré komplikujú už beztak náročný proces. Občiansky zákonník a pravidlá dedenia sú z čias, keď nikto na našom území neuvažoval o existencii podnikania, obchodný zákonník pochádza z doby, keď bolo podnikanie v plienkach, daňové predpisy bránia daňovo neutrálnemu odovzdaniu rodinného podnikania z generácie na generáciu a rodinné nadácie či zverenecké fondy slovenská právna úprava nepozná. Okrem vyriešenia týchto špecifických problémov potrebujú rodinné firmy to, čo akýkoľvek podnikateľ. Stabilné a predvídateľné podmienky, minimum byrokracie, jednoduché, zrozumiteľné a vymáhateľné pravidlá a moderné školstvo, ktoré bude zodpovedať potrebám 21. storočia.

Páčil sa Vám článok?
ZPS na sociálnych sieťach