Novinky

Prvý zamestnanec – povinnosti zamestnávateľa

Ak sa firma rozhodne stať zamestnávateľom, týka sa jej približne 1700 strán predpisov, z ktorých vyplývajú desiatky povinností. Ako sa vyhnúť zbytočným pokutám a neurobiť chybu?

Malé a stredné podniky sú pilierom slovenského hospodárstva – tvoria 99,9 % podiel z celkového počtu podnikateľských subjektov, v podnikovej ekonomike poskytujú pracovné príležitosti takmer 75 % aktívnej pracovnej sily a viac ako 50 % sa podieľajú na hrubej produkcii a tvorbe pridanej hodnoty.

S rastom firiem však ruka v ruke prichádzajú nielen podnikateľské výzvy, ale aj nárast regulačnej záťaže a nové legislatívne povinnosti, s ktorými sa musia podnikatelia vysporiadať. Jednou z takýchto oblastí je aj rozšírenie firmy o prvých zamestnancov, ktoré je výzvou nielen z ekonomického hľadiska či z hľadiska líderšipu, ale aj z pohľadu zvládnutia všetkých zákonných povinností, ktoré zamestnávateľov čakajú.

Len za posledné štyri roky narástol počet strán dvadsiatich kľúčových predpisov regulujúcich zamestnávanie z 1500 na 1700. Pre podnikateľov je tak čoraz náročnejšie vyznať sa v tejto spleti a neurobiť chybu.

Preto sme sa v spolupráci so Slovak Business Agency vytvorili praktickú publikáciu, ktorá poskytne podnikateľom prehľad povinností súvisiacich so zamestnávaním a taktiež užitočné príklady z praxe.

Praktická príručka pomôže podnikateľom sa zorientovať v oblasti zamestnávania na Slovensku, ľahšie zvládnuť skokovitý nárast regulačnej záťaže a predísť často zbytočným pokutám.

Príručka na stiahnutie tu.

Páčil sa Vám článok?
ZPS na sociálnych sieťach