Novinky

Stanovisko Iniciatívy za právny štát k návrhu konsolidačného balíčka vlády

Široká podnikateľská komunita vyzýva na transparentnosť a spoluprácu pri konsolidácii verejných financií.

Široká podnikateľská komunita zamestnávateľských a podnikateľských asociácií a obchodných komôr združená v Iniciatíve za právny štát (Rule of Law Initiative) si v prvom rade uvedomuje, že konsolidácia verejných financií na Slovensku je v súčasnosti potrebná. Zároveň, keďže máme prirodzený záujem o dlhodobú udržateľnosť verejných financií, vyjadrujeme znepokojenie nad spôsobom prípravy a predstavením vládneho konsolidačného balíčka. Vnímame, že spôsob návrhu konsolidačných opatrení je v rozpore s princípmi právneho štátu, ktoré volajú po transparentnosti, spolupráci medzi všetkými sektormi hospodárstva ako aj dostatočnej časovej dotácii na pripomienkový proces. Aby sme predišli možným výrazným hospodárskym škodám, ktoré ohrozujú stabilitu firiem, pracovných miest a celej ekonomiky Slovenska, voláme po transparentnej príprave tohto balíčka s možnosťou konzultácie či pripomienkovania zo strany zástupcov podnikateľskej obce pri dodržaní základných legislatívnych pravidiel, zverejnení kľúčových analýz, či doložkách vplyvov.

Hoci zástupcovia súčasnej vládnej koalície na predvolebných diskusiách so zástupcami podnikateľského sektora združenými v Iniciatíve za právny štát deklarovali pozitívnu zmenu v podobe transparentného a predvídateľného legislatívneho procesu, sme nútení upozorniť na to, že tieto prísľuby sa neplnia. Členovia Iniciatívy za právny štát pripomínajú, že vláda má povinnosť dodržiavať základné princípy tvorby legislatívy v súlade so Zákonom o tvorbe právnych predpisov č. 400/2015 Z.z., záväzky vyjadrené v Programovom vyhlásení vlády Slovenskej republiky, akými sú transparentnosť, predvídateľnosť a kvalifikované hodnotenie vplyvov. Tento prístup vedie k právnej neistote a znižuje dôveru podnikateľského sektora, čo negatívne ovplyvňuje investičné prostredie na Slovensku.

V tejto súvislosti je dôležité pripomenúť najnovšie odporúčania bývalého dlhoročného prezidenta Európskej centrálnej banky Maria Draghiho v jeho Správe o budúcnosti konkurencieschopnosti Európy, ktorú predstavil 17. septembra na pôde Európskeho parlamentu, kde zdôrazňuje, že členské štáty EÚ musia prijímať ekonomické opatrenia s dôrazom na dodržiavanie zásad právneho štátu a zároveň podporovať konkurencieschopnosť a udržateľnosť. Slovensko však v tomto smere výrazne zaostáva nielen za štandardmi stanovenými na európskej úrovni, ale vláda koná aj v rozpore s vlastnými záväzkami schválenými v apríli v Národnom programe reforiem SR. Ak sa nezmení súčasný prístup, riskujeme dlhodobé oslabenie ekonomiky a stratu konkurencieschopnosti v rámci EÚ, čím sa prehĺbi náš zaostávajúci status v porovnaní s ostatnými členskými štátmi a následne aj deficit krajiny.

Iniciatíva za právny štát preto vyzýva vládu Slovenskej republiky, aby otvorila širšiu diskusiu nielen o zvyšovaní príjmov štátu, ale najmä o znižovaní jeho výdavkov, ktoré sú kľúčové pre dlhodobú udržateľnosť verejných financií. Tak ako tomu bolo aj v minulosti pri iných dôležitých celospoločenských témach, sme aj teraz pripravení aktívne sa podieľať na tejto diskusii a prispieť konkrétnymi návrhmi, ktoré by zabezpečili stabilný a predvídateľný ekonomický rámec pre budúcnosť Slovenska.

Toto stanovisko Iniciatívy za právny štát podporujú: Americká obchodná komora v SR, Britská obchodná komora v SR, Business Leaders Forum, Francúzsko-slovenská obchodná komora, Holandská obchodná komora v SR, Podnikateľská aliancia Slovenska, Republiková únia zamestnávateľov, Slovak Compliance Circle, Slovca, Slovenská asociácia finančníkov, Slovensko- nemecká obchodná a priemyselná komora, Slovensko-rakúska obchodná komora, Švédska obchodná komora v SR, Združenie podnikateľov Slovenska.

O Iniciatíve za právny štát: Podnikateľská komunita sa v roku 2014 spojila, aby sa vyjadrila k otázkam súvisiacim s fungovaním Slovenska ako právneho štátu. Dnes už 20 podnikateľských združení, zamestnávateľských asociácií a obchodných komôr založilo spoločnú iniciatívu, prostredníctvom ktorej chce podnikateľská komunita posilňovať právny štát na Slovensku. V rámci iniciatívy sa venujeme najmä témam (1) transparentnosti a predvídateľnosti legislatívneho procesu, (2) transparentnej a efektívnej justície ako pevného základu pre domácich aj zahraničných investorov, a napokon (3) korupcii, ako negatívnemu a škodlivému faktoru pre „značku Slovensko“.

Tlačová správa na stiahnutie tu.

Páčil sa Vám článok?
ZPS na sociálnych sieťach