Novinky

ZPS v médiách: Fiktívne živnosti na Slovensku, aké riešenia očakávajú podnikatelia?

Aká je situácia v súvislosti s témou zastrených pracovných pomerov na Slovensku a kde vidíme riešenia?

Na vyriešenie problému falošných živností je v prvom rade potrebné zistiť, aký je tento problém veľký a prestať sa opierať iba o odhady. Na Slovensku chýbajú dáta, aby sme vedeli, aký veľký je problém zastrených pracovných pomerov alebo tzv. falošných živností. Čísla, ktorá sa pravidelne objavujú sú len odhadmi a dlhodobo nevidíme, že by si relevantné kontrolné orgány viedli štatistiky týkajúce sa tohto javu.

V minulosti bolo prijatých viacero noviel, ktorých cieľom bolo minimalizovať využívanie iných foriem namiesto riadneho pracovného pomeru v prípadoch, ak práca má byť vykonávaná prostredníctvom pracovno-právneho vzťahu. Tak ako aj v iných oblastiach však chýba spätné vyhodnotenie týchto regulácií a efektivity, s akou naplnili zamýšľané ciele.

Preto pokladáme za kľúčové pred akýmikoľvek novými návrhmi vyhodnotiť doteraz prijaté opatrenia a zabezpečiť potrebné dáta.

Kľúčovým je nezamieňať si príčinu a následok. Obchádzanie štandardných pracovných pomerov je následkom vysokého daňovo-odvodového zaťaženia práce. Riešením je práve reforma daňovo-odvodového systému s cieľom znížiť odvodové zaťaženie práce. Žiaľ, vláda sa zvyšovaním odvodov od roku 2024 vybrala opačným smerom.

Nejde len o samotnú výšku odvodov, ale aj o neustále zvyšovanie či rušenie maximálnej hranice, z ktorej sa odvody platia. Druhým zásadným dôvodom je neflexibilita pracovného práva a obrovský rozsah regulácií, ktorý sa týka zamestnávania. Práve tieto dve oblasti si vyžadujú zásadnú reformu.

Zároveň treba zdôrazniť, že zastrené pracovné pomery iniciujú nielen firmy, ale najmä v poslednom období čoraz viac aj ich pracovníci.

Zdroj: Trend

Páčil sa Vám článok?
ZPS na sociálnych sieťach